עתיד העירוניות - איך תיראה ישראל בעשורים הבאים?
האתגר המרכזי של ערי ישראל בעשורים הקרובים הוא הגידול הדמוגרפי: אוכלוסיית ישראל צפויה לשלש את עצמה עד סוף המאה.
הערים נדרשות להתמודד כבר כיום עם סוגייה זו באמצעים שונים: תכנוניים, כלכליים, סביבתיים וחברתיים, מתוך שאיפה לספק לתושביהן איכות חיים טובה גם בעתיד המצטופף.
בעיר פונטטדרה שבספרד כל הרחובות במרכז העיר הם מוטי הליכה וכלי הרכב נשארים בחוץ. צילום: Concello de Pontevedra
בניין הלוויתן - דוגמא מאמסטרדאם להתחדשות עירונית בקרקע ששימשה בעבר לתשתיות נמל, צפיפות גבוהה מחד ומגוון רחב של דירות וסגנונות מאידך. צילום: מאיה קרבטרי, פורום ה-15
דוגמא מאמסטרדאם: הסבת שימוש של תשתיות נמל קיימות – מנופים, מכולות, מחסנים, לשימושים חדשים. צילום: מאיה קרבטרי, פורום ה-1
פינה זו מרכזת כתבות, הרצאות ומאמרים נבחרים העוסקים בעתיד העירוניות בישראל ובעולם:
- העיר גנט בבלגיה עשתה מהפכה כאשר לפנימספר שנים הטמיעה את תכנית Traffic Circulation Plan שהפכה אותה מעיר של מכוניות לעיר של אנשים, ופתחה את מרכז העיר להולכי רגל, רוכבי אופניים ומשתמשי תחבורה ציבורית בלבד.
- בשכונת אדלרסהוף שבברלין, פועל "קמפוס" בשילוב אקדמיה וחברות טכנולוגיה, שמנהל לעצמו את האנרגיה באמצעות רשת חכמה (מיקרוגריד), מעביר אנרגיה בין בניינים ומקדם פתרונות לצמצום צריכת האנרגיה והעלאת שיעור ייצור האנרגיה ממקורות מתחדשים בשטח הקמפוס. הקמפוס מהווה למעשה רובע עירוני, אשר "דייריו" פועלים במשותף לקידום אופטימיזציה של מערכות אנרגיה קיימות, והטמעת חדשות. מקורות האנרגיה כוללים ייצור פוטו-וולטאי, קירור וחימום גיאותרמי, רשת תמלחות. הפרויקט ממומן על ידי ממשלת גרמניה וכולל שיתוף פעולה בין אוניברסיטאות, מוסדות מחקר וחברות פרטיות. בנוסף, מנהל הרובע עבור עצמו את תחום הנגר ומקדם בנייה ירוקה ומאופסת אנרגיה.
- "המהפכה הבאה: ערים ברחבי העולם מתחילות להפוך את עצמן לג'ונגל" ערים ברחבי העולם ובארץ מתחילות להיערך לאתגר החום הקיצוני שמביא עימו משבר האקלים, שיחה עם ד"ר אלני מיריווילי יועצת האו"ם בנושאי אתגר החום בערים, מאיה קרבטרי מפורום ה-15 ומומחים נוספים (ירדן מיכאלי, 24.5.2023, הארץ)
- "תנו ללכת בעיר הזאת! הדרך לקידום הליכתיות בערי ישראל מלאה במכשולים" הערים הגדולות בעולם מוציאות את הרכב הפרטי ממרכזי הערים על מנת לתת קדימות להולכי הרגל אולם נראה שבישראל המגמה הזו עוד מתעכבת (אסנת ניר, דהמרקר, 23.11.2022)
- "ברוכים הבאים לעיר שבה המהירות המקסימלית היא 7 קמ"ש" העיר טובינגן שבגרמניה קיבלה מספר החלטות אמיצות אשר נותנות עדיפות מובהקת להולכי רגל, רוכבי אופניים ואוטובוסים (אסנת ניר, דהמרקר, 25.9.2022)
- "האם מגדלים נחוצים לנו כדי לפתור את הצפיפות? התשובה היא לא" על הנזקים שבבנייה במגדלים רבי קומות והאלטרנטיבות (אלון קדם, 16.09.22, ynet)
- "שינוי עירוני כהזדמנות לתיקון חברתי" דוגמא מאמסטרדאם ליתרונות שבקידום התחדשות עירונית שלא מסתפקת בממד הפיזי בלבד (רותם כרמי, מגזין שפת רחוב, 20.6.2022)
- "הדשא בסינגפור ירוק יותר?" על ערים ביופיליות והמתח שבין הטבע לעיר במרחב העירוני (ד"ר מיכל צרפתי, מגזין שפת רחוב, 8.2.2022)
- "עירוניות במימון המונים" מימון פרויקטים לשיפור המרחב העירוני על ידי התושבים (אמנון דירקטור, מגזין שפת רחוב, 14.11.2021)
- "התוכנית: לסגור למכוניות את כרם התימנים, פלורנטין ונווה שאנן" (דותן לוי, כלכליסט, 8.4.2021)
- "מיחזור לא יעזור - הפתרון היחיד למשבר האקלים הוא ריסון הגידול באוכלוסייה" (טלי גולדשטיין, דה מרקר, 7.3.2021)
- "אתגרי העתיד של ערי ישראל - עם או בלי קורונה" הרצאתו של עו"ד איתן אטיה, מנכ"ל פורום ה-15, בפני סטודנטים לתכנון ערים בטכניון, פברואר 2021.
- "ערי המחר - אתגרים ופתרונות מחוץ לקופסה" הרצאתו של עו"ד איתן אטיה, מנכ"ל פורום ה-15, במסגרת ועידת השלטון המקומי, מוניאקספו, בפברואר 2020.
- "למשפחה הבורגנית הישראלית יש כיום 4-3 ילדים, חייבים להיגמל מזה" - ריאיון עם דפנה בירנבוים-כרמלי, פרופסורית לסוציולוגיה בחוג לסיעוד באוניברסיטת חיפה. חברה בצוות ההיגוי של עמותת "צפוף" לדמוגרפיה, סביבה וחברה (רותם שטרקמן ורוני לינדר, דה מרקר, 16.10.20).
- "בילוי על הגג וקירות ניידים: כך ייראו המגורים בעיר אחרי המשבר" - כולל ריאיון עם אדר' ארז בן אליעזר, יועץ בכיר למנכ"לית מינהל התכנון (גילי מלניצקי, דה מרקר, 7.8.20).
- "הגיע הזמן לחשוב מחדש על "זכות הדרך" (ליאן פרחי, שפת רחוב, 29.7.20).
- "מרחבי הזדמנויות בימי קורונה: עירוניות ב"יום שאחרי" (מערכת המגזין שפת רחוב, 5.4.20).
- "צפוף בעיר זה טוב - על עתיד העירוניות בישראל" - ראיון מוקלט עם מנכ"ל פורום ה-15, עו"ד איתן אטיה, בתכנית "סדר יום עם קרן נויבך", כאן ב', 12.1.20.
- "מה יקרה בישראל אחרי שהאוכלוסייה תשלש את עצמה?" - הפרק הראשון בסדרת הכתבות "ישראל 2030" של "כאן 11" ששודר בדצמבר 2019. פרק זה עוסק בצפיפות ותחבורה במרחב העירוני וכולל ריאיון עם עו"ד איתן אטיה, מנכ"ל פורום ה-15.
- "תחבורת ההמונים משנה את פני המטרופולין" (מערכת המגזין שפת רחוב, 16.7.19).
- "אנשים מוכנים לגור בערים צפופות, אם באותן ערים יש איכויות נוספות" - כולל ריאיון עם עו"ד איתן אטיה, מנכ"ל פורום ה-15 (גלובס, יוני 2019).
- צריך לשלב מסחר ומשרדים בתוך העיר ובתוך שכונות המגורים - ריאיון עם עו"ד איתן אטיה, מנכ"ל פורום ה-15 (שלומית צור, 1.4.19, גלובס)
- "תכנון עירוני לעת זקנה" (ד"ר רינת בן נון, שפת רחוב, 18.2.19).
- "גבוה יותר זה טוב יותר? המובילה המפתיעה בטרנד בניית המגדלים" (עדי כהן, 14.2.2019, דה מרקר)
- "רוצים להתמודד עם הפקקים? תתחילו לדבר על תכנון" (אריה פרידסון, שפת רחוב, 20.1.19).
- "עיר לאנשים" - הרצאתו של האורבניסט הקולומביאני-קנדי גיל פנלוסה, מייסד ויו"ר ארגון "Cities 8:80", באירוע השקת תכנית "ברית ערים לאיכות חיים וסביבה" של פורום ה-15, במרץ 2018.
- "מרחב ציבורי בניהול פרטי" (עידן עמית, שפת רחוב, 26.4.17).